dimarts, 5 de juliol del 2011

VISITA AL PARC ARQUEOLÒGIC DE LES MINES DE GAVÀ

El jaciment arqueològic de les mines prehistòriques de Gavà fou descobert a l'any 1975, arran de les obres d'urbanitzaciódel barri de Cant Tintorer.

Ben aviat es comprovà que es tractava d'un jaciment singular i de gran importància; les mines en galeria més antigues del continent europeo i les úniques mines neolítiques dedicades a l'extracció de variscita, un mineral semipreciós utilitzat per a la confecció de joies.

En aquest visita hem pogut conèixer com era la vida d'una comunitat pagesa i ramadera de fa 6.000 anys però, a més a més, la singular dedicació dels seus habitants a la mineria ens ha permés descobrir con eren les explotacions mineres a la prehistòria, com funionaven les xarxes d'intercanvi, quin va ser el desenvolupament tecnològic del neolític.

Les comunitats humanes que van habitar Gavà en el neolític eren grups familiars d'una composició variada pel que fa a l'edat i al sexe. L'esperança de vida devia estar al voltant dels 30 anys.

Es tracta d'una societat de creences complexes com posa de manifest la recuperació d'alguns objectes de caràcter simbòlic i els rituals d'enterrament: La Venus de Gavà és l'unica figura femenina neolítica recuperada a la Península Ibèrica. Evoca el culte a la fecunditat i a la deesa mare, la terra.

El color verd de la variscita i el simbolisme al qual podia estar associada constiuiexen una de les causes per les quals aquesta pedra fou explotada en el neolític. El verd s'acostuma a relacionar amb la regeneració de la vida i podria vincular-se al culte a la terra, com a la creença en una vida més enllà de la mort. De fet, la major part de les peces de variscita recuperades s'han trobat en enterraments

FOTOS DE LA VISITA
Alicorns


Mastodonts

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada